równanie z parametrem
różaa1996: 1.Dane jest równanie a2(x2−6)+ax=a2−1 wyznacz wszystkie dodatnie wartości parametru a , dla
których dane równanie ma dwa różne pierwiastki całkowite.
8 lut 20:52
Eve: zacznij od przeniesienia na lewo i wymnożenia nawiasu
8 lut 20:54
różaa1996: zrobiłam tak wyszło a2x2+ax−7a2+1=0 i co dalej ? bo liczę deltę i wychodzą dziwne
pierwiastki
8 lut 21:01
Eve: Δ>0, nie ma w matmie pojęcia "dziwne"
8 lut 21:03
różaa1996: Jeśli tak

to czy prawidłowe jest rozwiązanie a=0 i a=
√3/28?
8 lut 21:09
Eve: Δ=a2−4a2(−7a2+1)=a2+28a4−4a, tak?
8 lut 21:17
Eve: zjadłam kwadrat w ostatnim a i a=0 sprzeczność
zastanów się nad drugim a
8 lut 21:19
różaa1996: ok już wiem ale głupi błąd zrobiłam DZIĘKUJĘ BARDZO ZA POMOC
8 lut 21:26