Rozłóż wielomiany na czynniki stopnia mozliwie najniższego. Bardzo bardzo prosze
olka 17 : w(x)=x
3+x
2−x−1
w(x)=635x
4−81
w(x)=−12x
3−8x
2−27x+18
Rozwiążecie w wytłumaczeniami bardzo proszę

chcę to jakoś zrozumiec a polecenie to rozłóż na
czynniki stopnia mozliwie najniższego
8 lut 20:39
yoWhatUp?: w 2 pewnie powinno byc 625
8 lut 20:43
olka17: jasne że tak
8 lut 20:44
Janek191:
w(x) = x3 + x2 − x − 1 = x2*( x + 1) − ( x + 1) = ( x + 1)*( x2 − 1) =
= ( x + 1)*( x − 1)*( x + 1) = ( x − 1)*( x + 1)2
w(x) = 625 x4 − 81 = ( 5 x)4 − 34 = [( 5 x)2 − 32]*[ (5 x)2 + 32)] =
= ( 5 x − 3)*( 5 x + 3)( 25 x2 + 9)
9 lut 09:37
Janek191:
w(x) = − 12 x
3 − 8 x
2 − 27 x + 18 = − 4 x
2*( 3 x + 2) − 9*( 3 x + 2) = ... coś nie tak

Może powinno być 8 x
2 zamiast ( − 8 x
2) ?
9 lut 09:42