granica
pw: granica do policzenia:
lim
α−>−∞ (−αcosα+sinα) ma ktoś jakąś propozycję ?
8 lut 20:31
asd: ^
8 lut 20:47
asd: Tutaj chyba musisz skorzystać z reguły D'Hospitala, ale nie jestem pewien
8 lut 20:48
pw: Ktoś pomoże ?
8 lut 20:52
Trivial:
Granica nie istnieje, gdyż np.:
1) α = 2kπ, granica wynosi [−(−
∞)*1 + 0] =
∞
| | π | |
2) α = 2kπ + |
| , granica wynosi [−(−∞)*0 + 1] = 1. |
| | 2 | |
8 lut 20:52
pw: jest jakiś inny sposób wytłumaczenia tego ? Bo tak na pewno nie dam rady odpowiedzieć
wykładowcy, niestety nie bardzo to rozumiem.
8 lut 20:55
Trivial: Chodzi o to, że dla różnych punktów w nieskończoności otrzymujemy różne wyniki. A czy inny
sposób jest to nie wiem.
8 lut 20:57
pw: no tak ale po podstawieniu nie wyjdzie nam symbol nieoznaczony ? ∞−∞ i wtedy z reguły
D'hospitala ?
8 lut 21:00
pw: reguła de l'hospitala*
8 lut 21:01
Trivial:
Tutaj nie ma żadnego typowego symbolu nieoznaczonego. Poza tym, reguła de l'Hospitala i tak nie
pozwala stwierdzić, że granica nie istnieje.
8 lut 21:07
pw: Aha, no to byłem w błędzie.
8 lut 21:11
pw: No ok, a jak mamy taką sytuacje ?
limα−>−∞ (−αe−α+eα+1)
8 lut 21:18
Trivial: = [(+∞)*(+∞) + 0 + 1] = ∞
8 lut 21:20
pw: | | −α | |
Jak ? przecież −αe−α= |
| |
| | eα | |
8 lut 21:28
pw: Juz nic z tego nie rozumiem ehh
8 lut 21:28
8 lut 21:33
pw: no tak
8 lut 21:44
pw: Dzięki
8 lut 21:44
pw: ∞
8 lut 21:44
Trivial:
8 lut 21:46