oblicz
Kasia98: sin(α−135)+cos(α−480)+cos(120+α)=
*przy 135,480,120 chodzi o stopnie
8 lut 20:29
Janek191:
= (sin α cos 135
o − cos α sin135
o) + ( cos α cos 120
o + sin α sin 120
o) +
+ ( cos 120
o cos α − sin 120
o sin α ) =
= ( −0,5
√2 sin α − 0,5
√2 cos α) + 2 cos α cos 120
o =
= − 0,5
√2 sin α − 0,5
√2 cos α + 2 *( −0,5) cos α =
| | π | |
= − 0,5 √2*( sin α + cos α) − cos α = −0,5 √2*√2 cos ( |
| − α) − cos α = |
| | 4 | |
| | π | | π | |
= − cos ( |
| − α) − cos α = − ( cos ( |
| − α) + cos α ) |
| | 4 | | 4 | |
9 lut 08:09
Krystek: sin[−(135−α)]=−sin[180−(45+α)]=−sin(45+α)
9 lut 08:20