Logarytmy
MysteriousCore: Witajcie potrzebuje pomocy z logarytmami. Mam rozwiązać przykładowo takie wyrażenie:
3log
0.4 2 − log
0.4 3 * log
3 125
I teraz pytanie po pierwsze jak to rozwiązać ale bardziej mnie interesuje jak zamienić to
mnożenie żeby zrobić z tego jeden logarytm i zastosować wzory logarytmiczne
8 lut 20:27
===:
| | log0,43 | |
log0,48[1− |
| *log3125]= |
| | log0,48 | |
| | log3125 | |
=log0,48(1−log83*log3125)=log0,48(1− |
| )= |
| | log38 | |
| | 1 | | 8 | | log80.064 | |
=log0,48(1−log8125)= |
| *log8 |
| = |
| = |
| | log80,4 | | 125 | | log80,4 | |
log
0,40.064=...
8 lut 20:57
===:
Krótszy sposób to:
samo mnożenie możesz zmienić tak:
| log3125 | |
| =log0,4125 |
| log30,4 | |
i teraz
| | 8 | |
log0,48−log0,4125=log0,4 |
| =log040,064= |
| | 125 | |
8 lut 21:11
Eta:
3log0,42−3log0,43*log35= 3(log0,42−log0,43log35)= 3(log0,42−log0,45)=
= 3*log0,40,4= 3*1=3
8 lut 21:50