Różniczkowalnosc funkcji
Stiudent: Jak zbadać różniczkowalność funkcji?
Np f(x)=(x−1)1/3
D=R
Skąd mam wiedzieć dla jakiego punktu badać rozniczkowalnosc?
Domyślam się ze dla 1,( ale dlaczego dla 1 to nie wiem), wiec proszę o dokładne wyjaśnienie.
8 lut 20:10
Trivial: Dla każdego x0 z R.
8 lut 20:18
Stiudent: Jak to zbadać?
Jak znaleźć punkty podejrzane o "nie rozniczkowalnosc"?
8 lut 20:29
Stiudent: odswiezam
8 lut 20:59
Trivial:
| | 1 | | 1 | |
f'(x) = |
| (x−1)−2/3 = |
| |
| | 3 | | 33√(x−1)2 | |
I jaki tu widzisz ewentualny problem?
8 lut 21:14
Stiudent: D funkcji pochodnej jest inna od D funkcji pierwotnej.
Ale nie wiem co z tego wynika?
8 lut 21:23
Trivial:
Funkcja nie jest różniczkowalna w x=1 (mianownik zero). W pozostałych punktach jest.
Można sprawdzić też ręcznie:
| | f(1+Δx) − f(1) | | (Δx)1/3 | |
f'(1) = limΔx→0 |
| = limΔx→0 |
| = ∞ |
| | Δx | | Δx | |
8 lut 21:29
ucznety: Co do sprawdzenia recznego ( z def) to nie powinno się policzyć granice prawo i lewo stronna?
Czyli jak jakiś punkt (z D funkcji pierwotnej) nie należy do D funkcji f' to w tym punkcie
funkcja nie jest różniczkowalna?(Przepraszam za tyle pytań ale bardzo chciałbym to zrozumieć).
8 lut 21:35
Trivial:
Funkcja f jest różniczkowalna w punkcie x jeśli istnieje skończona granica:
| | f(x+Δx) − f(x) | |
f'(x) = limΔx→0 |
| . |
| | Δx | |
Jeżeli ta granica nie istnieje albo wychodzi nieskończona to funkcja f nie jest w punkcie x
różniczkowalna.
Liczenie granic jednostronnych to nieistotny detal rachunkowy. Tak trzeba robić tylko jeśli nie
da się policzyć od razu powyższej granicy.
8 lut 21:39
ucznety: Aha jeden problem rozwiązany jeszcze drugi:
Czyli jak jakiś punkt (z D funkcji pierwotnej) nie należy do D funkcji f' to w tym punkcie
funkcja nie jest różniczkowalna?
8 lut 21:41
Trivial: Tak.
8 lut 21:41
ucznety: Jak mam w poleceniu zbadać rozniczkowalnosc np (x−1)1/3 to moge policzyc pochodna z
wzorów i napisac ze x=1 nie jest rozniczkowalny czy musze liczyc z def?
8 lut 21:45
Trivial: Nie wiem czego od was wymagają.
8 lut 21:46
ucznety: Dobra mam nadzieje ze już rozumiem. Baaaaaardzo Dziękuję za wyjaśnienie

8 lut 21:48
ucznety: Jak jakiś punkt nie jest różniczkowalny to: ekstremum, p.przegięcia w tym punkcie nie moga byc?
Co w tym punkcie sie dzieje, badając przebieg zmienności co muszę policzyć dla tego punktu?
8 lut 21:51
Trivial:
Badając przebieg zmienności nie ma znaczenia wartość pochodnej w danym punkcie. Liczy się
zmiana znaku przy przechodzeniu przez ten punkt.
8 lut 21:54
Trivial: To czy pochodna w tym punkcie istnieje też nie ma znaczenia.
8 lut 21:56
ucznety: Jesli f' zmienia znak w x=1(zakładam ze ten pkt nie jest rozniczkowalny)
f'>0 dla x∊(−∞,1)
f'<0 dla x∊(1,∞)
to funckja jest
rosnaca (−∞,1>
malejaca <1,∞)
i w x=1 nie max
tak?
8 lut 22:00
Trivial: Jeżeli funkcja f jest ciągła w x = 1 to mamy maksimum lokalne.
8 lut 22:04
Trivial: Lecę spać. Jutro muszę wcześnie wstać. Dobranoc.
8 lut 22:05
ucznety: nawet jeśli x=1 nie należy do D funkcji f'?
8 lut 22:05
Trivial: Nawet wtedy!
8 lut 22:09
ucznety: Dzieki wielkie

Dobranoc
8 lut 22:12