hoiho
zombi: Takie pytanko przed egzaminem, odnośnie algebry. Załóżmy, że chce zdiagonalizować daną macierz
3x3, licząc wartości własne otrzymuje jedną wartość własną tj. wielomian charakterystyczny ma
postać W(λ) = (λ−a)
3. Czyli już jest pewne, że moja macierz M, będzie miała postać
PJP
−1, gdzie J macierz Jordana (z moją wartością włansą), P macierz odwracalna złożona z
wektorów własnych. I tu pojawia się problem jak znaleźć 3 liniowo niezależne wektory własne
mając jedną wartość Własną?
Pierwszy z nich łatwo znajdę ze wzoru
MX = λX
Drugi z nich mogę znaleźć z tego wzoru
MW = X + λW
i mam już 2 z 3 liniowo niezależnych wektorów własnych. Pytanie jak znaleźć ten trzeci?
8 lut 20:06
zombi: Okej dobra skumałem. Trzeci znajduje podobnie jak drugi tzn
MV = W + λV, V−trzeci, W−drugi.
8 lut 20:13
Trivial:
Niekoniecznie. Czasem da się znaleźć 3 wektory własne dla jednej wartości własnej.
Przykład:
1 0 0
M = 0 1 0
0 0 1
Po szybkiej inspekcji stwierdzamy, że λ{1,2,3} = 1, a wektory własne to każda trójka wektorów
liniowo niezależnych, np.:
1 0 0
x1= 0 x2= 1 x3= 0
0 0 1
8 lut 20:30
zombi: No tak, tylko dla jednostkowej każde trzy różne liniowo niezależne to spełniają, bo
1 0 0 x x
0 1 0 * y = 1 * y
0 0 1 z z
wychodzi tożsamość, czyli tu prosto wybrać 3 lnz wektory.
8 lut 20:36
zombi: I ew. jakieś kombinacje podobne.
8 lut 20:36
Trivial: No dobra, to był tylko przykład. Czasem nietrywialne macierze też mają wiele wektorów dla
jednej wartości własnej.
8 lut 21:12
Godzio:
Jak nie wychodzą Ci wektory własne to szuka się tzw. wektorów dołączonych. Poczytaj o tym

Zmienia się wtedy postać macierzy Jordana
8 lut 21:22
Trivial: Dobry wieczór
Godziu.
8 lut 21:35
Godzio:
Dobry dobry
8 lut 21:54
hajsy co robić:

heehehehehhαeγΔ≤≥∊∊∊∀∫∫←←→→→→∑≠≠ε⬠⬡♠∮∭ρΦXDDDDDDDDDDDDDDmatematyczka to zuo nie jestem gimbem
15 maj 00:43
hajsownicy gimpera: zapomnialem dopisac ze bylem na humanie XD
15 maj 00:45