stereometria
Karo: W trójkącie prostokątnym ABC punkt O jest środkiem przeciwprostokątnej AB. Punkt S nie należy
do płaszczyzny (ABC). Wiadomo , że |AS|=|SB|=|SC| . Wykaż , że odcinek SO jest prostopadły do
płaszczyzny (ABC).
8 lut 19:58
irena_1:
O jest środkiem przeciwprostokątnej AB, więc jest środkiem okręgu opisanego na prostokątnym
trójkącie ABC.
Stąd:
|OA|=|OB|=|OC|.
Jeśli w ostrosłupie ABCS krawędzie boczne: AS, BS, CS są równej długości, to spodek wysokości
ostrosłupa opuszczonej z wierzchołka S na płaszczyznę podstawy jest środkiem okręgu opisanego
na wielokącie podstawy.
Czyli− punkt O jest spodkiem wysokości ostrosłupa, więc odcinek SO jest wysokością ostrosłupa i
odcinek SO jest prostopadły do płaszczyzny podstawy
9 lut 08:04