znajdz dlugosc boku
dziewczyna: W trójkącie dwa boki mają długość a i b, a suma długości wysokości opuszczonych na te boki jest
równa długości trzeciej wysokości. Znajdz długosc trzeciego boku trojkata
8 lut 19:48
Eve:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P= |
| aha= |
| bhb= |
| c(ha+hb) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
8 lut 19:54
dziewczyna: nie rozumiem..
8 lut 20:00
Eve: pole mozna policzyc na 3 sposoby, powiąż ze sobą 2 i podstaw za hb
8 lut 20:02
Eta:
To może tak:
| | a*ha | | 2P | | 2P | | 2P | |
P= |
| ⇒ ha= |
| podobnie dla hb = |
| , hc= |
| |
| | 2 | | a | | b | | c | |
z treści zadania:
| | 2P | | 2P | | 2P | |
ha+hb=hc ⇒ |
| + |
| = |
| /:2P |
| | a | | b | | c | |
| 1 | 1 | | 1 | | a+b | | 1 | | ab | |
|
| = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ c= |
| |
| a | b | | c | | ab | | c | | a+b | |
8 lut 20:05
Eta:
8 lut 20:07