zaznacz dobra odp
kwiatek: Niech f(x)=|2−x|
(a) Wykres funkcji ma punkt przegięcia
(b) Funkcja jest różniczkowalna
(c) Funkcja ma minimum lokalne
bardzo prosze o pomoc
8 lut 19:43
Arlan: Odpowiedź C
8 lut 19:47
kwiatek: a dlaczego ?
8 lut 19:50
Arlan: Możesz rozbić na dwa przypadki
1. x<2
Wtedy f(x)=2−x
zatem f ' (x)=−1
2. x>2
Wtedy f(x)=x−2
f ' (x)=1
Więc ponieważ pochodna f(x) w punkcie x=2 nie jest ciągła to funkcja w punkcie tym nie jest
różniczkowalna zatem b odpada.
W obu przypadkach też druga pochodna jest równa zero zawsze więc nie będzie punktu przegięcia.
Zostaje C − minimum lokalne i faktycznie w punkcie x=2 pochodna zmienia znak z −1 na +1 więc
mamy ekstremum które jest minimum lokalnym
8 lut 19:55
kwiatek: dzięęęęęęki wielkie naprawdę
8 lut 19:58