prawdopodobieństwo
Marta: W urnie jest 5 kul białych. Ile kul czarnych należy dołożyć do urny, aby prawdopodobieństwo
wylosowania bez zwracania dwóch kul o różnych kolorach było największe ? Oblicz to
prawdopodobieństwo.
8 lut 19:39
Marta: proszę pomóżcie
8 lut 20:04
Marta: Nie wychodzi mi delta liczę pochodną, ale wyniki się nie zgadzają powinno wyjść 5 lub 4 P=5/9
8 lut 20:23
Kacper:
Pokaż rachunki
8 lut 20:25
Marta: xx+5*5x+4+5x+5*xx+4=10xx2+9x+20 z tego wyliczyłam pochodną
−10x2+200/(x2+9x+20)2 z mianownika wyznaczam dziedzinę tak ?
wyliczam x z licznika i wychodzi x2=20 a powinno być 5 lub 4 nie wiem, czy gdzieś błąd
rachunkowy zrobiłam, czy mam złą metodę
8 lut 20:32
Marta: układ wzięłam z drzewka, wynik się zgadza, jak podstawię podane rozwiązania
8 lut 20:33
Marta: tak będzie przejrzyściej:
| x | | 5 | | 5 | | x | | 10x | |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| x+5 | | x+4 | | x+5 | | x+4 | | x2+9x+20 | |
| | −10x2+200 | |
pochodna |
| |
| | (x2+9x+20)2 | |
8 lut 20:39
Marta: to jest dobrze ? co dalej ?
8 lut 20:55
Mila:
Pochodna ma dwa miejsca zerowe:
x=−2√5 , x=2√5
Nas interesuje tylko x=2√5
dla x=2√5 funkcja P(x) ma wartość największą, ale nas interesuje tylko x∊N
4<2√5<5
Oblicz P(4), P(5) i wybierz
8 lut 20:58