n
pelo: | | d | |
oblicz pochodna |
| (∫t3) |
| | dx | |
całka jest w granicach od sin2x do cos 2x
8 lut 19:26
Eve: i w czym problem?
8 lut 19:46
pelo: zastanawiam sie czy mam (jak juz podstawie pod t) tez liczyc pochodna z sin3(2x). Czy tylko
pochodne liczyc z sin2x i cos 2x?
8 lut 19:51
Eve: obliczyłeś całke?
8 lut 19:56
pelo: nie
8 lut 20:01
Eve: sin3x to funkcja złozona, więc musisz policzyc obie pochodne
8 lut 20:04
pelo: oblicz pochodna ∫cost2 całka od 0 do sin x
8 lut 20:05
pelo: np. jesli mam takie zadanie to czy to rozwiazaniem będzie cossin2x cosx −1?
8 lut 20:06
Eve: cos2t czy cos(t2)?
8 lut 20:08
pelo: wiec pochodna dla t=sin2x nie bedzie −sin3x*cos2x*2?
8 lut 20:08
pelo: cos(t2)
8 lut 20:08
Eve: nie, to 2cos2x
8 lut 20:15
pelo: no tak o to mi chodziło walnąlem sie jeszcze z −.
bo sin3x sie przepisuje bez zmian mam racje?
8 lut 20:17
Eve: skad ty masz −sin3xcos2x*2?
8 lut 20:22
Trivial:
| d | |
| ∫ sin2x2x t3 dt = (2x)3*2 − (sin(2x))3*cos(2x)*2. |
| dx | |
Ogólnie ∫
uv h(t)dt = H(v) − H(u) takie że H'(t) = h(t). Czyli:
| d | | d | | dv | | du | |
| ∫uv h(t)dt = |
| (H(v) − H(u)) = h(v) |
| − h(u) |
| . |
| dx | | dx | | dx | | dx | |
8 lut 20:22
Eve:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫= |
| t4= |
| cos4x− |
| sin4x |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
8 lut 20:27
pelo: a dlaczego (2x)
3*2

chyba żle spojrzales bo tam jest cos2x
8 lut 20:29
pelo: Eve wydaje mi sie ze Trivial ma racje
8 lut 20:29
Trivial: A rzeczywiście jest cos2x. No to zadanko dla Ciebie − poprawić.
8 lut 20:32
miśka: (cos(2x))3*(−sin2x)*2−(sin(2x))3*cos(2x)*2
8 lut 20:36
pelo: właśnie miałem to wysłać @miśka
8 lut 20:37
Trivial: Zgadza się.
8 lut 20:40