rożnowartościowość
Grzeniuu: czy mógłby ktoś mi wytłumaczyć dlaczego pierwsza funkcja jest różnowartościowa a druga nie ?
1) −2x + 1 dla x∊ ( −∞; 3 >
x −4 dla x∊<3; +∞)
2 ) x dla x ≤ 0
x − 3 dla x>0
8 lut 18:35
Janek191:

1)
8 lut 18:52
Janek191:
8 lut 18:55
Grzeniuu: dlaczego na 1 wykresie nie możemy dorysować takiej linii ?
8 lut 18:57
Janek191:
Jakie wnioski ?
8 lut 18:57
Grzeniuu: 1) −2x + 1 dla x∊ ( −∞; 3 >
x −4 dla x∊ (3; +∞)
przepraszam za blad
8 lut 18:57
Janek191:
Obie nie są różnowartościowe, bo np.:
1) f( 0,5) = f(4) = 0
oraz
2) f( 0 ) = f( 3) = 0
8 lut 19:02
Grzeniuu: 1 jest różnowartościowa przynajmniej tak mam w odpowiedziach
8 lut 19:04
Janek191:

1) Może miało być
− 2 x + 1 dla x ∊ ( −
∞ ; 3 >
f( x)
− 4 − x dla x ∊ ( 3 ; +
∞ )
8 lut 19:16