sześcian
xyz: Co to jest tworząca sześcianu ?
8 lut 18:31
Hajtowy: A co to jest sześcian?
8 lut 18:32
xyz: Wielościan foremny o 6 ścianach w kształcie kwadratów
8 lut 18:33
xyz: to akurat to ja wiem, aż tak źle ze mną nie jest, ale nigdzie nie mogę znaleźć tworzącej
sześcianu
8 lut 18:34
xyz: Sześcian o krawędzi 6 przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy i tworzącą z
podstawą kąt α. Oblicz pole otrzymanego przekroju dla a) α=45 stopni
8 lut 18:36
Marta: czytaj ze zrozumieniem tworząca to taki imiesłów, oznacza, że plaszczyzna tworzy z podstawą kąt
8 lut 18:39
xyz: dobra nie ważne sama sobie poradzę
8 lut 18:43
Janek191:
8 lut 18:44
Janek191:
8 lut 18:46
xyz: dzięki, jednak i tak nie do końca czaję
8 lut 18:49
Janek191:
a = 6
d = a√2 = 6√2 − długość przekątnej kwadratu ( podstawa sześcianu)
0,5 d = 3√2
α ma 45o, więc
x = 0,5 d = 3√2
Z tw. Pitagorasa obliczam wysokość trójkąta równoramiennego ( kolor czerwony)
h2 = ( 0,5 d)2 + x2 = ( 3√2)2 + ( 3√2)2 = 9*2 + 9*2 = 36
h = √36 = 6
Pole tego trójkąta
PΔ = 0,5 d*h = 3√2*6 = 18√2 [j2]
==============================
9 lut 07:16
Janek191:
a = 6
d = a√2 = 6√2 − długość przekątnej kwadratu ( podstawa sześcianu)
0,5 d = 3√2
α ma 45o, więc
x = 0,5 d = 3√2
Z tw. Pitagorasa obliczam wysokość trójkąta równoramiennego ( kolor czerwony)
h2 = ( 0,5 d)2 + x2 = ( 3√2)2 + ( 3√2)2 = 9*2 + 9*2 = 36
h = √36 = 6
Pole tego trójkąta
PΔ = 0,5 d*h = 3√2*6 = 18√2 [j2]
==============================
9 lut 07:16