:/
miśka: Zamieszczam to pytanie juz 5 raz na tym forum. Bardzo prosze o pomoc:(
wyznaczyć funkcje F(x)=∫(1−ltl) dt na<−1,1>. Prosiłabym o wytłumaczenie (całka od x do −1,)
8 lut 18:26
Eve:
t≥0⇒∫(1−t)dt w granicach 0→1
t≤0⇒∫(1+t) w granicach −1→0
8 lut 20:00
Trivial: miśka, wystarczy raz. A potem czekać... Za spam możliwy ban.
8 lut 20:12
miśka: kurde sory ale bardzo mi zalezy zeby dostac szybko odpowiedz, bo kolokwium coraz blizej
8 lut 20:31
miśka: Eve tyle to wiem a jak obliczac dalej

? bo na tym sie zatrzymalam
8 lut 20:34
Trivial:
F(x) = ∫x−1 (1 − |u|)du = ∫−1x (|u| − 1)du
Teraz dwa przypadki:
1) x < 0:
F(x) = ∫−1x (−u − 1)du
2) x ≥ 0:
F(x) = ∫−10 (−u − 1)du + ∫0x (u − 1)du
Reszta prosta.
8 lut 20:39
miśka: a oglądając wykład prowadzący powiedział ze lewej granicy całki nie liczymy bo ona zawsze
wynosi zero czyli w 1) nie liczymy dla −1

?
8 lut 20:42
Trivial: Liczymy.
8 lut 20:45
miśka: a byłabym ogromnie wdzięczna gdybyś jeszcze wytłumaczył 1 linijkę
8 lut 20:48
Trivial: ∫
ab = −∫
ba
8 lut 20:53
pelo: tyle to wiem xdddd tylko dlaczego akurat od x do −1(a nie na odwrót). nie mogę zapisać tego jak
Eve?
8 lut 20:56
Trivial: Sama napisałaś, że (całka od x do −1)... Skoro x ∊ [−1,1] to naturalniej będzie liczyć
całkę ∫−1x niż ∫x−1, bo x ≥ −1.
8 lut 20:59
miśka: o kurde sorrki mój bład od−1 do x
8 lut 21:15
Trivial: No to pierwsza linijka zbędna. Pozostałe analogicznie.
8 lut 21:16
miśka: czyli powinno byc
1)x<0
F(x)=∫(1−u)
2)x>0
F(x)=∫(1−u)+∫(1+u)
w podanych przez Cb. granicach.
8 lut 21:21
miśka: mam juz chyba ostatnia nietypowo prośbę jak zapisuje sie te granice przy całce ∫ bo jakos nie
umiem tego znaleźć
8 lut 21:22
Trivial:
∫_{a}^{b} → ∫
ab
| | ⎧ | dla x < 0 ∫−1x (1+u)du | |
| F(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | dla x ≥ 0 ∫−10 (1+u)du + ∫0x (1−u)du | |
8 lut 21:32
rysiekkk: Trivial mam do Ciebie pewna sprawę, a w zasadzie to prośbę
10 lut 18:52
rysiekkk: Albo do kogoś kto tez ogarnia to zadanie
10 lut 18:53