matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna
Gruzin:
Jak policzyć pochodną ze wzoru?
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t34.0-12/10966703_414826895341477_174443874_n.jpg?oh=0b72d5dd387bf4a29ba001d75634882a&oe=54D97FCC&__gda__=1423545105_3fdcc912b1051b100474036f9ce99703
8 lut 18:24
Janek191:
f(x) =
3
√
1 + ln ( 3 x + 4)
= ( 1 + ln ( 3 x + 4))
1
3
Stosujemy wzór na pochodną funkcji złożonej
1
1
f'(x) =
*( 1 + ln ( 3 x + 4))
−
2
3
*
* 3 =
3
3 x + 4
( 1 + ln ( 3 x + 4))
−
2
3
=
3 x + 4
8 lut 18:38