stereometria
Marta: Ściany boczne ostrosłupa prawidłowego czworokatnego są trójkatami rownobocznymi o boku dlugosci
a. Wyznacz pole przekroju tego ostroslupa płaszczyzną nachylona do podstawy pod katem 15
stopni i zawierajaca jej przekatna. Probuje to wyliczyc z tw. cosinusow ramie trójkąta
wychodzi a
√6/6 ale jak podstawiam do pola to nie wychodzi
8 lut 18:09
Marta: Pomylka ramie przekroju wyszlo a√2/2 ale dalej nie wychodzi pole powinno byc a2√6/6
8 lut 18:18
Marta: cofam to, wzielam pod uwage zly kat, blagam pomóżcie
8 lut 18:32
Mila:

|AC|=a
√2
w ΔSOA:
| | |AO| | | 0.5a√2 | | √2 | |
cosα= |
| = |
| = |
| ⇔α=45o |
| | |AS| | | a | | 2 | |
WΔOCE:
∡OEC=180
o−(15
o+45
o)=120
o
Z tw. sinusów:
| |OC| | | x | |
| = |
| ⇔ |
| sin(120o) | | sin(15o) | |
=====================
8 lut 18:44
Marta: dziękuję
8 lut 18:53
Mila:
8 lut 18:53