matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc. Czworokąt ABCD jest kwadratem. Oblicz kąt α
Pariot:
8 lut 18:05
blacky6:
Długość AE=10 Kąt ADE nazwijmy go 90−(alfa). tg(90−alfa)=10/12 stąd ctg(alfa)=10/12 arc ctg (10/12)=087605 [rad] =50,1939 [stopni]
9 lut 10:47