Wielomiany
Wittehuis: Wyznacz najmniejszą liczbę rzeczywistą x, która ma następującą własność: różnica podwojonego
sześcianu tej liczby i kwadratu liczby o 2 od niej większej jest równa −6.
2x3−(x+2)2=−6
2x3−(x2+4x+4)=−6
2x3−x2−4x−4=−6
2x3−x2−4x=−2
x(2x2−x−4)=−2
Kombinowałem w ten sposób, choć nie wiem czy cokolwiek mi to dało. Nie wiem jak dojść z tego
równania do postaci "x=np.8". Chyba, że zapisanie tego w formie algebraicznej to max.
oczekiwań wobec przyszłego maturzysty matematyki podstawowej.
8 lut 18:00
Ratarcia: 2x
3−x
2−4x+2=0
x
2(2x−1)−2(2x−1)=0
(x
2−2)(2x−1)=0
(x
2−2)=0 lub (2x−1)=0
i pozostaje zapisać odpowiedź
8 lut 18:07
Wittehuis: Dziękuję! Na śmierć nie pomyślałem, żeby tę −6 przenieść na lewo i poszukać pierwiastka
wielomianu
8 lut 18:35
Ratarcia: 
proszę.
8 lut 18:37