zespolone
Dell: IzI i +Re z + Im z =2 i
czy to chodzi o to? bo mi nie wychodzi
√x2+y2 i +x+iy=2i
8 lut 17:54
Marcin: Im(z) to samo y.
√x2+y2*i+x+y=2i
8 lut 17:58
Marcin: Czyli
√x2+y2=2
x+y=0 ⇒ x=−y
√x2+x2=2
√2x2=2 / ^
2x2=4
x2=2
x=√2 y=−√2 ⋁ x=−√2 y=√2
√2−√2i ⋁−√2+√2i
8 lut 18:03
Dell: ok teraz wyjdzie

a jeszcze mam nie wychodzi mi z
2=−1 zapisałam to tak (x+iy)
2=−1 czyli
x
2 +2ixy −y
2=−1
x
2−y
2=−1
i 2xy=0
czyli wychodzi mi dwa rozwiązania jedno x=0 i y=1 a drugie gdzie y=0 tylko nie wiem co z x ? bo
ma x
2=−1 ?
8 lut 18:05
Marcin:
(x+yi)
2=−1
x
2+2xyi−y
2=−1
x
2−y
2=−1
2xy=0 ⇒ x=0 ⋁ y=0
x
2=−1 ←
brak rozwiązań w ℛ
−y
2=−1
y
2=1
y= −1 ⋁ y=1
więc Twoje odpowiedzi to
i ⋁ −i
8 lut 18:11
Dell: ok już widzę moje błędy
dziękuje
8 lut 18:14
Marcin:
8 lut 18:14