.
kaska: przy okraglym stole posadzono losowo 4 osoby,w tym a i b. obl. prawdop. zdarzenia, ze
*osoby a i b siedza obok siebie
* osoby a i b siedza naprzeciwko siebie
niech ktoś mi wytłumaczy, prooosze
8 lut 17:46
Janek191:
A,B,C,D
I Ω I = 4 ! = 24
1 2 3 4
A B C D − osoby
A B D C
C A B D
D A B C
C D A B
D C A B
B C D A
B D C A
I K I = 2*4 = 8
8 lut 17:59
Janek191:
A,B,C,D
I Ω I = 4 ! = 24
1 2 3 4
A B C D − osoby
A B D C
C A B D
D A B C
C D A B
D C A B
B C D A
B D C A
I K I = 2*4 = 8
8 lut 17:59
Arlan: Zazwyczaj się przyjmuje że jedno ustawienie jest takie że każda osoba ma różnych sąsiadów.
Wtedy łatwo zauważyć że mamy trzy możliwe ustawienia kiedy A siedzi obok BC, A siedzi obok BD
i A siedzi obok CD widać że innych ustawień nie będzie ponieważ miejsce gdzie siedzi ostatnia
osoba jest wyznaczone jednoznacznie wtedy. Tak więc kiedy A siedzi obok B mamy 2 ustawienia a
kiedy naprzecikwko mamy 1 ustawienie. Pierwsze prawdopodobieństwo zatem to 2/3 a drugie 1/3
8 lut 18:00
Janek191:
8 lut 18:01