Trygonometria, Bardzo proszę o pomoc :<
Damsel in Distress: Wyznacz kąt α∊<3π/2;2π>, dla którego 2sin(α+π/15)+1=0.
Jakaś podpowiedź byłaby bardzo mile widziana.
8 lut 17:23
Krystek: | | 1 | |
sin(α+π/15 )=− |
| i dalej licz |
| | 2 | |
8 lut 17:25
Damsel in Distress: sin(α+π/15)=sin(−π/6)
Czy w takim wypadku możemy założyć, że α+π/15=−π/6?
8 lut 17:28
Krystek: tak lub II przypadek
8 lut 17:29
Krystek: Ups nie ponieważ masz podane α∊(...)
Musisz zastosować wzory redukcyjne
8 lut 17:30
Damsel in Distress: Racja. Zatem −sinπ/6=−sin(2π−π/6)=sin11π/6. Czyli sin330
Zgadza się?
8 lut 17:40
Krystek: ok ale jeszcze jeden kąt (α1=180+α lubα2=360−α)
8 lut 17:43
Damsel in Distress: a nie raczej α1=270+α?
8 lut 17:44
8 lut 17:51
Krystek: | | 1 | |
sinα=− |
| to sinα=−sin30 to α=180+30 lub α= 360−30 |
| | 2 | |
8 lut 17:55
Damsel in Distress: No dobrze, ale jeśli skorzystamy z α=180+30, to −sin30=sin210, a 210 nie należy do szukanego
przedziału
8 lut 19:28
Damsel in Distress: up
8 lut 19:51
Damsel in Distress: up
8 lut 21:09