matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja Kwadratowa(Wyznacz Przedziały)
MarekKevin:
Wyznacz przedziały monotoniczności i zbiór wartości funkcji y=1/2 x
2
−X . Z góry dziękuje ..
8 lut 17:17
Janek191:
y = 0,5 x
2
− x
1
p =
= 1 oraz a = 0,5 > 0 , więc
2*0,5
dla x < 1 funkcja maleje, a dla x > 1 funkcja rośnie. q = 0,5 p
2
− p = 0,5*1
2
− 1 = 0,5 − 1 = − 0,5 oraz a = 0,5 > 0, więc ZW = < q ; +
∞
) = < − 0,5 ; +
∞
) Patrz − wykres
8 lut 17:23