Prawdopodobieństwo: liczby w losowej kolejności.
MaREK: Witam,
Mam problem z takim zadaniem:
"Cyfry od 1 do 5 ustawiono w losowej kolejności. Jakie jest prawdopodobieństwo, że w tej
liczbie cyfra 1 będzie poprzedzać cyfrę 2?"
Mógłby ktoś wytłumaczyć krok po kroku jak do tego dojść?
8 lut 17:17
Saizou : a jaką masz odpowiedź ?
8 lut 17:25
MaREK: Nie mam odpowiedzi do tego zadania.
8 lut 17:32
Janek191:
Może tak :
I Ω I = 5 ! = 1*2*3*4*5 = 120
( 1 2 c c c) → 4 * 3 ! = 4 !
( c 1 2 c c) → 3* 3!
( c c 1 2 c) → 2* 3 !
( c c c 1 2) → 1* 3 !
I A I = 4 ! + 3*3 ! + 2*3 ! + 3 ! = 4 ! + 6*3 ! = 24 + 36 = 60
więc
8 lut 17:32
MaREK: Hmm... a nie jest tak, że samo 4*3!, czyli pierwszy przypadek, zawiera pozostałe w sobie? Bo
przecież stąd jest ta czwórka − parę 1,2 można na 4 sposoby ustawić mając do dyspozycji 5
miejsc.
8 lut 17:42
Janek191:
1 stoi na pierwszym miejscu , a 2 na 2 lub 3 lub 4 lub 5 miejscu , pozostałe 3 cyfry
można ustawić na 3 ! sposobów.
1 stoi na 2 miejscu , a 2 na 3 lub 4 lub 5 miejscu, pozostałe 3 cyfry na 3 ! sposobów
itd.
8 lut 17:50
MaREK: Ach, w ten sposób, teraz rozumiem. Błąd wynikł z mojego złego zrozumienia "poprzedza", ale
teraz już wszystko jasne. Dziękuję bardzo za pomoc z tym zadaniem.
8 lut 17:55