mnozenie ulamkow algebraicznych
kasia: dzien dobry, pomoze ktos?
2x2+5x−3 · 9x2+24x+16
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3x2+7x+4 · 4x2−1
8 lut 17:17
8 lut 17:18
kasia: wiem jak to zrobic, tylko nie wiem gdzie robie blad i mi to nie wychodzi, nie krzycz na mnie
−.−
8 lut 17:22
Krystek: A kto krzyczy?
Przedstaw swoje rozwiązanie poprawię.
8 lut 17:23
kasia:
2x(3x2+4x+7)
−−−−−−−−−−
4x3+3x−1
8 lut 17:36
Janek191:
Czy jest taki zapis:
| 2 x2 + 5 x − 3 | | 9 x2 + 24 x + 16 | |
| * |
| = ?  |
| 3 x2 + 7 x + 4 | | 4 x2 − 1 | |
8 lut 17:37
kasia: tak, tylko mam cos popryestawiane na klawiaturze i nie moge niektorych znakow znalezc
8 lut 17:40
kasia : Robię delte, wpisuje zamiast x2 i to skracam a potem głupoty wychodzą
8 lut 17:52
Krystek: rozłóz na czynniki 2x2+5x−3
8 lut 17:56
kasia: 2(x+3)(x−2/4) ?
8 lut 17:58
Krystek: 2/4=1/2 idalej
8 lut 18:00
Krystek: nastepne rozkładaj
8 lut 18:00
kasia: 9(x+4/3)2
8 lut 18:04
kasia: mianownik 3(x+4/3) i (2x−1)(2x+1)
8 lut 18:05
kasia: tak?
8 lut 18:05
kasia: jeszcze (x+1) ma byc po 3
8 lut 18:06
Janek191:
| | 2*( x + 3)*( x − 0,5)*( 3 x + 4)2 | |
= |
| = |
| | ( 3 x + 4)*( x + 1)*( 2 x − 1)*( 2x + 1) | |
| | ( x + 3)*( 2 x − 1)*( 3 x + 4)*( 3 x + 4) | |
= |
| = ... |
| | ( 3 x + 4)*( x + 1)*(2 x − 1)*( 2 x + 1) | |
8 lut 18:13
kasia: w liczniku przed (3x+4)2 nie powinno byc 9?
8 lut 18:17
kasia: cofam to
8 lut 18:18
Janek191:
| | ( x + 3)*( 3 x + 4) | |
= |
| |
| | ( x + 1)*( 2 x + 1) | |
8 lut 18:26
Janek191:
Jak masz poprzestawiane znaki na klawiaturze, to zresetuj komputer
8 lut 18:28
kasia: dziekuje bardzo bardzo bardzo, juz mi wyszlo, a z komputerem wole nic nie robic nawet
zresetowac bo nie jest moj xd
8 lut 18:30