Wielomiany
Wittehuis: Wyznacz najmniejszą liczbę rzeczywistą x, która ma następującą własność: różnica podwojonego
sześcianu tej liczby i kwadratu liczby o 2 od niej większej jest równa −6.
8 lut 16:26
Marcin: 2x3−(x+2)2=−6
8 lut 16:29
Wittehuis: Dzięki wielkie za odpowiedź, tyle że zapisanie tego w formie algebraicznej nie stanowi dla mnie
kłopotu, problemem jest co zrobić dalej. Chyba, że zapisanie tego w formie algebraicznej to
max. oczekiwań wobec przyszłego maturzysty matematyki podstawowej.
2x3−(x2+4x+4)=−6
2x3−x2−4x−4=−6
2x3−x2−4x=−2
x(2x2−x−4)=−2
Kombinowałem tak, choć sam nie wiem czy coś mi to dało.
8 lut 17:14