ile jest wszystkich liczb?
maturzystka: ile jest wszystkich liczb siedmiocyfrowych ktorych iloczyn jest rowny 8?
8 lut 15:18
M:
1 sie 12:30
#a:
Iloczyn równy 8 daja liczby 1 i 8 lub 2 i 4
Ale jak to policzyć?
Moze byc tak
na 1 miejscu 1 i na ostatnim 8 albo odwrotnie
Ale potem można mieszać
tak samo z 2 i 4
Nie wiem jak policzyć
1 sie 13:12
wredulus_pospolitus:
zapewne chodzi o iloczyn cyfr tejże liczby.
emmm ...
7−mio cyfrowych
| | | |
1. 6x jedynka i 1x ósemka −−−> | = 7 takich liczb |
| | |
| | | | | |
2. 5x jedynka i 1x dwójka i 1x czwórka −−−> | * | = 7*6 takich liczb |
| | | |
| | | |
3. 4x jedynka i 3x dwójka −−−> | = 35 takich liczb |
| | |
Suma i po sprawie
1 sie 14:03
#a:
Dziękuje za wytłumaczenie
1 sie 14:12