CAŁKI
KORNELIA: | | SINX | |
Proszę o pomoc...oblicz całkę∫ |
| dx |
| | √2+3COSX | |
8 lut 15:03
jakubs: t=cosx
dt = −sinx dx
8 lut 15:04
J:
podstawienie: cosx = t , isinxdx = dt
8 lut 15:04
J:
lepsze: 2 + 3cosx = t
8 lut 15:06
KORNELIA: | | 1 | | 1 | |
tak zrobiłam... w odpowiedziach wychodzi =− |
| ln|2−3cosx| mi jednak wychodzi bez |
| |
| | 3 | | 3 | |
błąd w odpiwiedziach ?
8 lut 15:06
KORNELIA: tam w logarytmie jest plus zamiast minus, sorki, zle przepisałam
8 lut 15:07
pigor: ..., nie wiem skąd ten logarytm w odpowiedzi

,
moim zdaniem to np. tak :
| | sinxdx | |
∫ |
| = niech √2+3cosx= t ⇒ 2+3cosx= t2 i −3sinxdx= 2tdt, |
| | √2+3cosx | |
wtedy
| | tdt | |
= − 23 ∫ |
| = − 23∫dt= − 23t +C= − 23√2+3cosx +C i tyle |
| | t | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
sprawdzenie : (−
23√2+3cosx +C) ' =
| | −3sinx | | sinx | |
= − 23* |
| = |
| − funkcja podcałkowa  |
| | 2√2+3cosx | | √2+3cosx | |
8 lut 15:35