Wykaż, że wyrażenie można przedstawić w postaci iloczynowej
ola: Wykaż, że wyrażenie W(x)=x4+1 można przedstawić w postaci iloczynowej
8 lut 14:38
ICSP: x4 + 1 = x4 + 2x2 + 1 − 2x2 = (x2 + 1)2 − (√2x)2 = ...
8 lut 14:39
ola: to akurat sama dałam radę zapisać i na (x2+1)2−2x2 stanęłam
8 lut 14:41
J:
a2 − b2 = (a+b)(a−b)
8 lut 14:42
geometrykz: a można to tak zrobić? x4+1= (x2+1)2−2x2=(x2+1−√2x)(x2+1+√2x)
8 lut 14:43
J:
tak trzeba
8 lut 14:44
5-latek: Nie mozna ale bedzie mozna jesli zapiszsesz to tak = (x2+1)2−(√2x)2=
8 lut 14:45
PW: Polecenie zostało tak sformułowane, że leniwi mogą sprawić zawód autorowi.
"Wykaż że można" − tak, można − wystarczy powołać się na zasadnicze twierdzenie algebry.
8 lut 15:11