| x−3y | ||
Dane są liczby x=2√2−√3, y=4√3+√2. Wyznacz liczbę z= | . Wynik przedstaw w | |
| y−x |
| 197 | 18√6 | |||
postaci a+b√2, gdzie a,b∊W. Mi wyszło − | − | , a w odpowiedzi jest | ||
| 73 | 73 |
| 197 | 31 | |||
− | − | √6. Wiem, że zdarzają się błędy w odpowiedziach, czasem nawet w | ||
| 73 | 73 |
| x−3y | 2√2−√3−3(4√3+√2) | |||
z= | = | = | ||
| y−x | 4√3+√2−2√2+√3 |
| 2√2−√3−12√3−3√2 | ||
* | ||
| 5√3−√2 |
| 5√3+√2 | (−13√3−√2)(5√3+√2) | −195−13√6−5√6−2 | ||||
= | = | = | ||||
| 5√3+√2 | 75−2 | 73 |
| −197−18√6 | ||
| 73 |