równanie z wartością bezwzględną i parametrem
Alojzy: Zbadaj dla jakich wartości parametru m równanie ma rozwiązania.
Zrobiłem to zadanie, ale nie mam odpowiedzi, a wyniku nie jestem ani trochę pewien, dlatego
proszę o sprawdzenie.
|m−3|*|x−1|=|1−x|+4
|x−1|*(|m−3|−1)=4
|m−3|−1>0 (bo wartość bezwzględna zawsze jest nieujemna, a przez 0 dzielić nie możemy)
m>4 ∨ m<2
odp. m∊(−
∞,2)∪(4,+
∞)
Czy o to chodziło w tym zadaniu?
8 lut 14:14
Eve: tak
8 lut 14:18
Alojzy: a jak zrobić taki przykład:
Określ ilość rozwiązań w zależności od parametru m
√x2−6x+9−2x=3m−1
|x−3|−2x=3m−1
i ja zrobiłem tak, że rozważam dla dwóch przypadków
1) x<3 2) x>=3
m=−x+43 m=−x3−23
i rysuję te funkcje, ale wychodzi, że dla każdego m∊R jest jedno rozwiązanie i wydaje mi się to
zbyt banalne
8 lut 20:32
Alojzy: Jakieś wskazówki?
8 lut 20:59