analiza+geo analityczna..
geometrykz: | | 1 | |
Na wykresie funkcji określonej wzorem y= |
| x3 wyznacz taki punkt P o odciętej dodatniej, |
| | 2 | |
| | 3 | |
którego odległość od punktu A(4,− |
| ) jest najmniejsza. |
| | 2 | |
Robię to tak: punkt P zawiera się w tym wykresie funkcji, więc jego współrzędne będą:
Odcięta ma być dodatnia, więc wiadomo, warunek: x>0.
Odległość |PA| będzie najmniejsza gdy to co pod pierwiastkiem(|PA|) będzie najmniejsze.
| | 5 | | 1 | |
Więc: f(x)=(4−x)2+(− |
| − |
| x3)2 ⇒ f'(x)=3x5+15x2+4x−16, f'(x) = 0 ⇔ |
| | 2 | | 2 | |
3x
5+15x
2+4x−16 = 0
mam obawy, że zrobiłem coś źle, bo wielomian piątego stopnia.. no ciężko. czy dobrze to robię
czy w ogóle nie tak powinno się robić tego typu zadania? chyba nigdy nie wyjdę z tej geometrii
powiązanej z analizą. Jak ja nienawidzę tej analizy, nigdy tego nie pojmę
8 lut 14:09
geometrykz: no tak, (x3)2 = x6... ale to nie o to się rozchodzi: czy dobra jest taktyka na takie
zadania? czy to się robi jakoś inaczej?
8 lut 14:11
geometrykz: cofam mój ostatni komentarz..
8 lut 14:12
geometrykz: edytuję:
rozwiązane. szkoda, że nie ma możliwości edycji/kasacji postów, bo tylko będzie zaśmiecał
8 lut 14:23
Maslanek: No i jak to zrobiłeś?

Popełniłeś błąd w liczeniu? xD
8 lut 14:26
geometrykz: | | 3 | | 3 | |
punkt A(x,y) gdzie y= − |
| , a ja, niewiadomo czemu, zamiast − |
| , w liczeniu długości |
| | 2 | | 2 | |
| | 5 | |
odcinka |PA| przyjąłem y=− |
| . Później zrobiłem jak wyżej, a gdy doszedłem znowu do |
| | 2 | |
wielomianu piątego stopnia wielomianu, to zrobiłem to, co jest oczywistością − zacząłem
podstawianie pod x dzielników wyrazu wolnego, zaczynając od 1 i akurat tak się trafiło, że
dobrze trafiłem, reszta to już formalność.
8 lut 14:33