logarytmy wykaz ze
ola: wykaż że:logab=loga3b3 dla a>0⋀a≠1∧b>0
8 lut 13:50
J:
| | 1 | |
P = 3loga3b = 3* |
| logab = logab |
| | 3 | |
8 lut 13:52
Bogdan:
Zapis jest niejasny
jest tak loga b = loga3 b3 czy tak (loga b3)3 ?
8 lut 13:54
ola: ten pierwszy
8 lut 13:55
J:
bo tylko wtedy to jest prawdą
8 lut 13:56
Bogdan: to już masz rozwiązanie, uzupełnię zapis
J podpowiedzią:
| | loga b | | loga b | | 1 | |
logan b = |
| = |
| = |
| loga b |
| | loga an | | n*loga a | | n | |
8 lut 14:00
ola: wielkie dzięki
8 lut 14:03