Rozwiązać równanie macierzowe
Aleks: Rozwiązać równanie macierzowe
X*AT=2X+B
gdzie:
A=−1 5 B=1 −1
4 5
Mam problem z tym że AT jest z prawej a 2 z lewej strony X. Co teraz?
8 lut 13:14
Aleks: mam nadzieję że znajdzie sie pomocna osoba
8 lut 13:18
Maslanek: Mnożenie macierzy jest rozdzielne względem dodawania?
2 ~~ [2 0
0 2]
np. 2*[a b = [2 0 * [a b = [2a 2b
c d] 0 2] c d] 2c 2d]
8 lut 13:26
Aleks: takie coś jest prawdziwe ale nie wiem czy pomoże przy tym równaniu
8 lut 13:57
Aleks: do tego X musi być wymiaru 1x2 żeby można było dodać do niej B
8 lut 13:59
Aleks: Przenoszę 2X na lewą stronę, wyciągam X przed nawias bo przy mnożeniu macierzy przez liczbę
kolejność nie ma znaczenia (2X=X2), wykonuję działanie AT−2*[10], mnoże przez wynik do −1
i mam X tylko przy sprawdzaniu dostaję sprzeczność [01]
co teraz?
8 lut 14:52
Aleks: przoszę, pomocy!
8 lut 14:53
Marcin:
Masz teraz
x=(a b)
(−a+5b 4a+5b) = (2a+1 2b−1)
−a+5b=2a+1
4a+5b=2b−1
8 lut 15:01
Aleks: zgadza sie też tak zrobiłem ale dalej L≠P wychodzi że a=−2/11 b=1/11 i po przeliczeniu L=[7/11
−3/11] a P=[9/11 −10/11]
8 lut 15:39
Aleks: chyba że robię jakiś błąd ale już nie wiem gdzie
8 lut 15:40
8 lut 15:48
Aleks: tak, racja, przepraszam, nie przepisałem sobie minusa w jednym miejscu i mi wyszły farmazony,
dzięki za pomoc
8 lut 16:03
Marcin:
8 lut 16:05