Zaprzecz zdaniu
romek22: Zaprzecz zdaniu
∀x∃y(φ(x,y))⇒∃zξ(x,y,z)
8 lut 12:49
Maslanek: ~(p⇒q) ⇔ p ∧ ~q
8 lut 12:53
romek22: Tak ma wyglądać poprawny wynik?
∃x ∀y φ(x,y)) ∧ ∀z ξ(x,y,z)
8 lut 15:27
julia: √x2 =/x/⇒(sinx>1)
12 lis 20:02
julia: jak zaprzeczyć temu zdaniu ?
12 lis 20:02
julia: Sory , jak wyznaczyc wartośc logiczna ?
12 lis 20:04
Adamm: to nie jest zdanie
12 lis 20:14
yht:
√x2 = |x| to prawda, wartość logiczna = 1 (p=1)
sinx>1 to nieprawda, wartość logiczna = 0 (q=0)
p=1, q=0
p | q | p⇒q
−−−−−−−−−−−−−−−
0 | 0 | 1
0 | 1 | 1
1 | 0 | 0
1 | 1 | 1
u nas jest pogrubiony przypadek stąd wartość logiczna implikacji jest równa 0
12 lis 21:38
Adamm: nie znasz się yht
to nie jest zdanie tylko funkcja zdaniowa
zatem nie przyjmuje ani fałszu, ani prawdy
12 lis 22:31
yht:
możliwe że pomyliłem pojęcia, w każdym razie implikacja jest fałszywa
12 lis 22:37
Adamm: nie jest fałszywa ani prawdziwa
12 lis 22:38
yht:
jeśli z prawdy wynika nieprawda to jest fałszywa
w przeciwnych przypadkach jest prawdziwa
12 lis 22:39
Adamm: √x2=|x| <− nie jest fałszem ani prawdą
to funkcja zdaniowa, nie jest ani prawdziwa ani fałszywa dopóki nie podstawi się pod nią
wartości
12 lis 22:44