do jakiego przedzialu nalezy pierwiastek rownania
1234: Rówananie 2x3−x2−2x+6=0 ma pierwiastek wymierny należący do przedziału:
A.(−6;−2>
B(−2;0>
C(0;2>
D(2,6>
8 lut 12:37
5-latek: | | 3 | |
x=− |
| to nalezy do jakiego przedzialu? |
| | 2 | |
8 lut 13:06
1234: a skad wiesz ze −3/2?
8 lut 13:06
5-latek: Bo obliczylem
najpierw szukalem pierwiastkow calkowitych wsrod dzielnikow wyrazu wpolnego (tw. Bezout
Tu nie znalazlem a potem skorzystalem z twierdzenia o pierwiastkach wymniernych wielomianu
Mam nadzieje ze znasz te twierdzenia
8 lut 13:10
1234: tak znam
8 lut 13:13
5-latek: | | 3 | | 3 | |
To podstaw za x=− |
| do wielomianu i zobacz czy W(− |
| )=0 |
| | 2 | | 2 | |
8 lut 13:16
1234: wyjdzie dziekuje
8 lut 13:23