ile jest rowny iloczyn pierwiastkow rownania
1234: Iloczyn pierwiastków równanie x4+9x2−36=0 jest równy?
8 lut 12:35
hennio: x2 = t
t2 + 9t − 36 = 0
Δ= ...
8 lut 12:46
5-latek: I zalozenie ze t≥0
8 lut 12:48
1234: i jak policzylam juz ze t wyszlo −12 i 3 to co dalej?
8 lut 12:53
5-latek: t=−12 odpoda z zalozenia
powrot do podsatwienia i x2=3 to x=ile
8 lut 12:56
1234: x to 9
8 lut 13:03
5-latek:
8 lut 13:04
1234: pierw z 3
8 lut 13:05
hennio:
x2 = t
t=3
x2 = 3
x = √3 , x = −√3
iloczyn : √3*(−√3) = ?
8 lut 13:07
1234: dzięki dobrze wyjdzie!
8 lut 13:13
Bogdan:
Czy trzeba rozwiązywać równanie dwukwadratowe (zwane także bikwadratowym),
żeby wyznaczyć iloczyn jego pierwiastków?
8 lut 13:33
5-latek: Witaj
Bogdan 
Wzory Vieta ale nalezy sprawdzic czy delta >=0
8 lut 13:35
Bogdan:
Witaj
5−latku
| | c | |
W tym zadaniu Δ > 0 i |
| < 0, czyli są dwa rozwiązania równania dwukwadratowego: |
| | a | |
x
2 < 0 oraz x
2 > 0
Wyznaczamy postać iloczynową: (x
2 +12)(x
2 − 3) = 0
x
2 = −12, sprzeczność w zbiorze R, x
2 = 3 to szukany iloczyn pierwiastków
8 lut 13:44
PW:
− 3
8 lut 15:18