Maclaurin
Rafał: Mam prośbę,czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć wzór Maclaurina? Mam takie zadanie
Napisać wzór Maclaurina funkcji f(x) = e
x dla n=5. Na podstawie tego wzoru obliczyć
przybliżoną
| | 1 | |
wartość liczby |
| i oszacować błąd przybliżenia. |
| | 4√e | |
Kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać
PW: Jak to nie wiesz jak się zabrać?
1. Napisać wzór Maclaurina dla funkcji f tak jak jest w twierdzeniu, biorąc początkowe
składniki aż do tego, który zawiera piątą pochodną plus ostatni składnik − resztę (z szóstą
pochodną).
2. Napisać to samo dla funkcji f(x) = e
x biorąc pod uwagę, że
| | −1 | | 1 | |
f(0) = 1 i f( |
| ) = |
| , |
| | 4 | | 4√e | |
| | −1 | |
czyli że rozwijamy funkcję w otoczeniu zera licząc jej wartość w punkcie |
| . |
| | 4 | |
3. Wartość przybliżona to suma składników zawierających pochodną aż do piątej. Błąd tego
przybliżenia to reszta, czyli składnik zawierający szóstą pochodną liczoną w jakimś nieznanym
| | −1 | |
punkcie znajdującym się w przedziale ( |
| , 0). Oszacować błąd przybliżenia to pokazać, od |
| | 4 | |
jakiej liczby (najlepiej liczby postaci 10
−k) mniejszy jest błąd.