Pęki płaszczyzn
Jola: Równanie pęku płaszczyzn
Jola: Napisz równanie pęku płaszczyzn wyzn przez płaszczyzny 5x−3y +4z −7=0 i x +2y−z+2=0
Zbadaj czy
w tym pęku istnieje płaszczyzna która jest równoległa do prostej l: x−1/2 =y/3=z+2/−1 Jeśli
tak napisz jej równanie i sprawdź czy prostal zawiera się w tej płaszczyźnie
Mój tok myślenia: obliczam ze wzoru ɣ1( 5x−3y +4z −7) +ɣ2( x +2y−z+2)=0 Potem wyznaczam wektor
Normalny i potem nw czy mam brac pod uwagę część dalszą zadania , w sensie czy podstawiać pnkt
z prostej równloegłej bo inaczej nie mogę dojść do tego zadania , proszę o wyjaśnienie.Z góry
dziękuję
8 lut 11:19