stożki
załamana: Trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej c i kącie ostrym α obraca się wokół
przeciwprostokątnej. Oblicz pole powierzchni powstałej bryły.
nie potrafię bez liczb...
8 lut 11:14
załamana: 
?
8 lut 11:33
J:
powstanie stożek , wystarczy wyznaczyć promień, który jest jedną z
przyprostokątny,wykorzystując funkcję trygonometryczną ( zrób rysunek)
8 lut 11:36
załamana:

no cos w tym stylu, ale nie wiem jak to zrobic bez liczb.
8 lut 11:44
J:
tak, to dwa stożki,źle przeczytałem treśc .... masz dane c i α ,musisz obliczyć drugą tworzącą
(krótsza przyprostokątna) oraz promień ( połowa linii przerywanej )
Pc= πrc + πra ( a krotsza przyprostokątna)
8 lut 12:01
J:
upss .. nie tak, musisz obliczyć r oraz obydwie tworzące a i b ( przyprostokątne)
Pc = πra + πrb
8 lut 12:03
załamana: dzieki, tylko właśnie jak mam obliczyc cokolwiek bez liczb?
na samych wzorach to mi za duzo literek powychodzi..
8 lut 12:11
załamana: dzieki, tylko właśnie jak mam obliczyc cokolwiek bez liczb?
na samych wzorach to mi za duzo literek powychodzi..
8 lut 12:12
załamana: a jak to zrobic z podobienstw, zeby mniej liter wyszlo... nie moge sama z siebie okreslic, ze
mniejszy stozek to np. 1/3 wiekszego..
8 lut 12:13
J:
| a | | b | |
| = sinα ⇔ a = csinα , |
| = sinα ⇔ b = csinα
|
| c | | c | |
próbuj policzyć r
8 lut 12:18
załamana:

No i wedlug wzorow,
Pp
1=πr
2
Pb
1=πrl
Pc
1=πr
2+πrl
I kolejny
Pp
2=πr
2
Pb
2=πrk
Pc
2=πr
2+πrk
To mogę zrobić pole calkowite w ten sposob?
Pc= Pc
1 + Pc
2 
Wtedy mi wyszlo: Pc=πr(2r+l+k)
Nie mam ani jednej cyfry, ani kąta żadnego to raczej nie mogę z funkcji trygonometrycznych
dojść ? Matołem jestem, sorry
8 lut 12:30
J:
Pc = πrl + πrk .... k i l już masz (12:18) oblicz jeszcze r z podobieństaw trójkątów
8 lut 13:01