matematykaszkolna.pl
stożki załamana: Trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej c i kącie ostrym α obraca się wokół przeciwprostokątnej. Oblicz pole powierzchni powstałej bryły. nie potrafię bez liczb...
8 lut 11:14
załamana: ?
8 lut 11:33
J: powstanie stożek , wystarczy wyznaczyć promień, który jest jedną z przyprostokątny,wykorzystując funkcję trygonometryczną ( zrób rysunek)
8 lut 11:36
załamana: rysunekno cos w tym stylu, ale nie wiem jak to zrobic bez liczb.
8 lut 11:44
J: tak, to dwa stożki,źle przeczytałem treśc .... masz dane c i α ,musisz obliczyć drugą tworzącą (krótsza przyprostokątna) oraz promień ( połowa linii przerywanej ) Pc= πrc + πra ( a krotsza przyprostokątna)
8 lut 12:01
J: upss .. nie tak, musisz obliczyć r oraz obydwie tworzące a i b ( przyprostokątne) Pc = πra + πrb
8 lut 12:03
załamana: dzieki, tylko właśnie jak mam obliczyc cokolwiek bez liczb? na samych wzorach to mi za duzo literek powychodzi..
8 lut 12:11
załamana: dzieki, tylko właśnie jak mam obliczyc cokolwiek bez liczb? na samych wzorach to mi za duzo literek powychodzi..
8 lut 12:12
załamana: a jak to zrobic z podobienstw, zeby mniej liter wyszlo... nie moge sama z siebie okreslic, ze mniejszy stozek to np. 1/3 wiekszego..emotka
8 lut 12:13
J:
a b 

= sinα ⇔ a = csinα ,

= sinα ⇔ b = csinα
c c 
próbuj policzyć r
8 lut 12:18
załamana: rysunekNo i wedlug wzorow, Pp1=πr2 Pb1=πrl Pc1=πr2+πrl I kolejny Pp2=πr2 Pb2=πrk Pc2=πr2+πrk To mogę zrobić pole calkowite w ten sposob? Pc= Pc1 + Pc2 Wtedy mi wyszlo: Pc=πr(2r+l+k) Nie mam ani jednej cyfry, ani kąta żadnego to raczej nie mogę z funkcji trygonometrycznych dojść ? Matołem jestem, sorry
8 lut 12:30
J: Pc = πrl + πrk .... k i l już masz (12:18) oblicz jeszcze r z podobieństaw trójkątów
8 lut 13:01