Rozwiąż równanie
mario: x2−4x−15/x2−4x=2
8 lut 11:03
M:
1 sie 12:30
#a:
x
2−4x=x(x−4)≠0 x≠0 lub x≠4
2(x
2−4x)= x
2−4x−15
2x
2−8x=x
2−4x−15
x
2−4x+15=0
Δ=16−60=−44=i
244
√Δ=i2
√11
1 sie 13:04
Mila:
Alternatywna postać równania:
x≠0 i x≠4
1)
(x
2−4x)
2−15=2(x
2−4x)
podstawienie :
x
2−4x=t
t
2−2t−15=0
t=−3 lub t=5
2)
x
2−4x+3=0 lub x
2−4x−5=0
x=1 lub x=3 lub x=−1 lub x=5
2 sie 23:09
wredulus_pospolitus:
Miluś ... stawiam kilo żołędzi vs Twój kilo groszku, że w liczniku miał być cały wielomian
2 sie 23:35
Mila:
Tego się nie dowiemy, bo zadanie z 2015 roku.
Pozdrowienia
2 sie 23:38
: po ile teraz chodza żółędzie
3 sie 13:03
#a:
Cena w ubiegłym roku to około 5 zł za kg
3 sie 23:13