qwerty
lol: Okręgi (x+1)
2 + y
2 = 5 i x
2 + y
2 − 10x − 6y + m = 0 są zewnętrznie styczne.
Wyznacz wartość parametru m oraz współrzędne punktu styczności.
(x+1)
2 + y
2 = 5 −−−> S= ( −1,0 ) r =
√5
x
2 + y
2 − 10x − 6y + m = 0
x
2 − 10x + 25 + y
2 − 6y +9 + m = 0
(x−5)
2 − 25 + (y−3)
2 − 9 + m = 0
(x−5)
2 + (y−3)
2 = 34 − m −−−> S
1= ( 5,3 ) r
1=
√34 − m
|SS
1| =
√(5+1)2 + 32 =
√45
√45= r + r
1
√45 =
√5 +
√34 − m /
2
45 = 5 + 2
√170 − 5m + 34 − m
6 + m =
√680 − 20m /
2
36 + 12m + m
2 = 680 − 20m
m
2 + 32m − 644 = 0
Δ= 3600
√Δ = 60
m
1= −46
m
2 = 14
m = 14
S= ( −1,0 ) , S
1=( 5,3 )
(y−0)(5+1) − (3−0)(x+1) = 6y − 3x −3
(x+1)
2 + y
2 = 5
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x2 + 2x +1 + |
| x2 + |
| x + |
| = 5 |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
4x
2 + 8x + 4 + x
2 + 2x + 1 = 20
x
2 + 2x − 3 = 0
Δ= 16
√Δ = 4
x
1= −3
x
2 = 1
x = 1 , y=1
moje pytanie dotyczy założeń tj dlaczego m = 14,a nie −46 oraz czemu x=1,a nie −3.
ktoś mógłby napisać założenia?