zadanie
Blue: Trójkąt równoramienny o ramieniu b i kącie ostrym α przy wierzchołku obraca się dookoła jednego
z ramion. Oblicz objętość i pole powstałej bryły
8 lut 10:54
Kacper:
W czym problem?
8 lut 10:58
panpawel: skoro masz α to możesz policzyć pole podstawy i wysokość
P
b=πrb
8 lut 10:58
panpawel: Pc=Pp+Pb
8 lut 10:58
Blue: a to S to co to ?
8 lut 11:09
Blue: Mógłby ktoś zrobić rysunek? Może wtedy by się trochę rozjaśniło
8 lut 11:14
Kacper:
A umiesz złożyć kartkę na pół i obracać?
8 lut 11:18
Blue: Kacper, wolałabym jednak rysunek
8 lut 11:22
Kacper:
A na maturze też mam ci rysunek robić?
8 lut 11:27
Maslanek:
8 lut 11:30
Blue: Nie wiem, czy dobrze myślę, ale ja muszę znaleźć wysokość wychodzącą z wierzchołka przy
podstawie i ro będzie r?
8 lut 11:41
Kacper:
8 lut 11:48
Blue: Czyli dobrze myślałam... teraz mi wszystko już wyszło

Po prostu wkurzają mnie te działania
na literkach, bo czasem mam dobrze, ale w odpowiedziach jest inaczej, bo ktoś inaczej
| | π | | α | |
liczył....a więc będzie V= |
| b3sin2α, Pc= πb2sinα(1+2sin |
| )  |
| | 3 | | 2 | |
Dzięki Kacper za rysunek
8 lut 20:07