mm4: Na półce jest n książek w tym 7 o historii. Ile conajmniej musi być książek na półce, aby
prawdopodobieństwo przypadkowego wybrania dwóch ksążek o tematyce historycznej było
mniejsze od 1/5 ?
20 paź 22:16
Jakub: n - ile jest książek na półce
|Ω| = C
2n = (n nad 2) = n! / (n-2)!*2 = 1/2*n*(n-1) - na tyle sposobów mogę wybrać dwie
dowolne książki z n. (zobacz
1015)
|A| = C
27 = (7 nad 2) = 7! / (7-2)!*2! = 6*7/2 = 21
P(A) = 21/ (1/2*n*(n-1)) < 1/5
Masz równanie do rozwiązania
20 paź 22:42
mm4: dzieki
20 paź 22:48
mm4: a czy |Ω| nie powinno się równać: n(n-1)/2

20 paź 22:51
Jakub: n(n-1)/2 to jest to samo co (1/2)n(n-1)
20 paź 23:02
mm4: no tak ale wczesniej nie napisaleś nawiasu i mnie to zmyliło

dziekuje
20 paź 23:04