Obliczyć monotoniczność i ekstremum funkcji f(x)=x^2-6x+6ln(x+1)
piotrek: Obliczyć monotoniczność i ekstremum funkcji
f(x)=x2−6x+6ln(x+1)
8 lut 10:22
J:
monotoniczność się bada, nie oblicza
na początek policz pochodną
8 lut 11:32
piotrek: Pochodna wyszła mi taka 2x2+4/x+1
8 lut 12:11
piotrek: Taka wyszła 2x2−4x/x+1
8 lut 12:13
J:
to policz jeszcze raz
8 lut 12:15
piotrek: wychodzi mi takie coś (2x2−4x)/x+1
8 lut 12:23
J:
teraz jest OK... badamy znak pochodnej...
8 lut 12:26
karol: dla pochodna to 2x−6+6x+1
8 lut 12:26
J:
masz zbadać znak pochodnej , czyli badasz znak funkcji:
f(x) = 2x(x−2)(x+1)
8 lut 12:28
piotrek: pochodna dodatnia jeśli o to chodzi
8 lut 12:29
piotrek: Chodzi o przedziały w jakiś przyjmuje wartości dodatnie a w jakich ujemne?
8 lut 12:36
piotrek: dodatnia od −∞ do −1 i od 2 do +∞
ujemna od −1 do 2
8 lut 12:53
J:
nie bardzo... (−∞,−1) ujemna , (−1,0) dodatnia , (0,2) ujemna , (2,+∞) dodatnia
8 lut 12:58
piotrek: Możesz mi wytłumaczyć dlaczego tak bo nie bardzo rozumiem
8 lut 13:04
J:
narysuj tzw "wężyk" zaczynając od góry z prawej strony
8 lut 13:06
piotrek:

Coś takiego
8 lut 13:09
J:
dokładnie... i teraz sprawdź to, co napisałem (12:58)
8 lut 13:12
piotrek: to się rysuje od prawej strony?
A ekstremum jak obliczyć?
8 lut 13:13