funkcja liniowa z parametrem
Rose: wyznacz liczbe rozwiazan rownania w zaleznosci od parametru a
1+4x=6a−x
moze mi ktos wyjasnic jak to zrobic?
ja wiem ze 0 rozw a=0 i b≠0
1 rozw a≠0
∞ rozw a=0 i b=0
i robilam to tak ze
5x−6a+1=0
a=5 oraz b=1−6a
ale nie wiem jak dalej to rozpisac...
8 lut 01:45
Qulka: skoro a=5 to zawsze 1 rozwiązanie dla parametru a∊R
8 lut 01:48
Qulka: ale to fajnie wygląda jak ta sama literka ma tu 2 znaczenia
8 lut 01:49
Rose: i tyle?
po prostu jest tylko 1 rozwiazanie
brak mozliwosci nieskonczenie wiele lub 0?
hehheh no fajnie wyglada
8 lut 01:50
Qulka: skoro przy x nie ma parametru to zawsze 1
8 lut 01:53
Rose: a okej
8 lut 01:53
Rose: hej a w przykladzie 3x−1=a+2−ax
to wyjdzie ze
0 rozw a∊∅
1 rozw a≠−3
∞ rozw a=−3
tak?
8 lut 02:01
Rose: i ze w 1 rozw x=1 ?
8 lut 02:03
Qulka: tak
8 lut 02:04
Qulka: też
8 lut 02:04