rysunek funkcji
abc: jak narysowac funkcje 2xex2? hmmm
8 lut 01:35
Arlan: najlepiej zbadać najpierw przebieg jej zmienności
8 lut 01:40
8 lut 01:42
abc: ok dzieki. a teraz jezeli mialbym obliczyc pole obszaru ograniczonego liniami wlasnie ta
funkcja na gorze oraz x=1 oraz x=−1 oraz osia OX. jak to policzyc?
8 lut 01:53
Qulka: całka od −1 do 1 z tej funkcji
a w tym przypadku od 0 do 1 i wynik razy dwa (bo jak jest pod osią to pole się odejmuje)
8 lut 01:58
8 lut 01:58
abc: chodzi o minus przed calke tak? w tym przypadku dwie takie same figury i dlatego razy 2?
po prostu liczyc calke od 0 do 1 z powyzszej funkcji?
8 lut 02:05
Qulka: tak
8 lut 02:07
abc: dziekuje bardzo Quleczko
8 lut 02:08
abc: jestes moze jeszcze?
8 lut 02:20
Qulka: jestem
8 lut 02:23
abc: chcialem zapytac ile powinno wyjsc finalnie
8 lut 02:23
abc: nie za pozna pora

?
8 lut 02:24
Qulka: powinno wyjść 2e, a wolfram policzył długość linii, a nie pole
8 lut 02:34
abc: a nie 2−2e hmmm ? wlasnie cos mi sie zdawalo troche oszukal ten wolfram
8 lut 02:35
abc: ex2 dlq 0 bd 1 a dla 1 bedzie e. 2(1−e)=2−2e ?
8 lut 02:39
8 lut 02:44
8 lut 02:44
abc: obliczyc pole obszaru ograniczonego x2−x−6 oraz −x2+5x+14
8 lut 03:13
abc: przecinaja sie w −2 (parabole). a teraz zeby znalezc drugie miejsce zerowe to wziac te funkcje
w uklad i pozniej normalnie calka? tylko z jakiej funkcji?
8 lut 03:15
Qulka:

całka od −2 do 5 z (−x
2+5x+14 − (x
2−x−6))
8 lut 03:15
Qulka: od górnej funkcji odejmujesz dolną
8 lut 03:16
8 lut 03:17
abc: dziekuje za pomoc. dobranoc
8 lut 04:02