Prawdopodobieństwo
Martynka59: Ze zbioru cyfr {1,2,3,..,9} losujemu 3 razy po jednej bez zwracania i układamy w kolejności
losowania w liczbę trzycyfrową. Oczlicz prawdopodobieństwo że w ten sposób ułozymy liczbę
większą od 700
8 lut 00:45
8 lut 00:47
Arlan: Popatrz chcemy otrzymać liczbę trzycyfrową więc zapiszmy ją jako: X Y Z
Są to oczywiście cyfry ze zbioru podanego przez Ciebie. I teraz chcesz by była to liczba
większa od 700 więc X może być 7 lub 8 lub 9. Mamy więc 3 możliwości. Y może być każdą inną
liczbą bo mamy już liczbę większą od 700 ale uwaga nie możemy wylosować już cyfry którą
wzięliśmy za X bo losujemy bez zwracania więc ponieważ wszystkich cyfr jest 9 to mamy jednak 8
możliwości. I przy Z tak samo wszystkich cyfr jest 9 ale odrzucamy te które wzięliśmy za X i Y
więc mamy 7 możliwości. I na końcu te możliwości mnożymy więc mamy że P(A)=3*8*7=3*56=168
8 lut 00:51
Arlan: I oczywiście trzeba podzieliś przez liczbę wszystkich możliwości czyli przez 9*8*7
8 lut 00:52