Rachunek prawdopodobieństwa
Martynka59: Witam. Proszę o pomoc w tym zadaniu :
Ze zbioru liczb {1,2,3,..,2015} losujemy jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo ,że wylosujemy
liczbę podzielną przez 23 lub 7.
2.W urnie jest 6 kul zielonych ,4 niebieskie oraz 10 czerwonych. Losujemy 3 razy po jednej kuli
ze zwracaniem. Oblicz prawdopodobieństwo ,że wyjmiemy kule o jednym kolorze. Wynik przedstaw w
postaci ułamka nieskracalnego
8 lut 00:20
Qulka:
1.
87+287−12=362
P=362/2015
2.
8 lut 00:24
Martynka59: Qulka ,dziękuje
8 lut 00:26
Martynka59: a możesz mi wyjaśnić ten zapis : 87+287−12=362
8 lut 00:27
Qulka: podzielnych przez 23 jest 87
podzielnych przez 7 jest 287
podzielnych przez 23•7 jest 12 i zostały policzone dwa razy wiec trzeba je odjąć
8 lut 00:29