jak usunąć taką niewymierność ?
Karol:
8 lut 00:03
8 lut 00:08
Karol: nie rozumiem skąd to *√2 , dlaczego przy przemnożeniu takich samych pierwiastków nie wychodzi
w mianowniku liczba naturalna tylko trzeba mnożyć dodatkowo przez √2
8 lut 00:17
Qulka: a to jest iloczyn pierwiastków czy pierwiastek pod pierwiastkiem
8 lut 00:18
Karol: jest może jakiś wzór na mnożenie pierwiastków różnego stopnia? bo szukam ale nie mogłę znaleźć,
na zajęciach jedna osoba zapisała, że √2*4√2=4√23 , czy ten zapis jest prawidłowy? Ja
już próbowałem własny wzór wyprowadzać xD
8 lut 00:23
Qulka:
√2 = 4√22
√2 • √3 = √6
8 lut 00:26
Karol: | | √3+ √2 | | √3+√2 | |
mogę to tak zapisać |
| = |
| ? |
| | √3√2 | | √3*4√2 | |
8 lut 00:46
Qulka: tak
8 lut 00:47
Karol: co do pytania czy to jest iloczyn pierwiastków czy pierwiastek pod pierwiastkiem to jest jakaś
różnica? Jak jest √ab to a mnoży się razy b, a √a√b interpretuje się inaczej niż
a*√b ?
8 lut 01:17
jakubs: To jest całkiem co innego
8 lut 01:18
Qulka: nie wiedziałam czy świadomie przeciągnąłeś ten pierwiastek czy to może miało być po prostu
√2 • √3 = √6
8 lut 01:20